Skagitanglers.com

Monday, August 17, 2015

Friske sommerlaks på gang i Skjern å

Friske sommerlaks på gang i Skjern å...

Hermed et lille indlæg i kategorien "fiskeporno" :-) Håber I får lyst til selv at drage til åen. Det er lige nu det sker...

Efter en lang og god sommerferie er vi hjemme igen og har haft en enkelt, men ganske produktiv, tur til Skjern å. De sidste dages kraftig regn har gjort sin virkning. Vandet er steget kraftigt og har antaget den karakteristiske mørke farve, men sigtbarheden er dog stadig godkendt.

Indrapporteringerne fortalte om fin opgang friske fisk - flere med lus - og i en størrelse, hvor der stadig var fisk tilbage på den lille kvote. Om lørdagen var en gruppe af fiskekammerater afsted og de så mange fisk på gang, havde 4 kontakter og fik 2 laks på land. Den ene en lille blank grilse og dertil en stor (ca. 95 cm) farvet krog-han.

Lille grilse taget på Future Willie Zonker og ECHO E3 Switch set-up. Stang, hjul, line og flue finder du i shoppen. 
Med disse meldinger i baghovedet ankom jeg søndag morgen til Kodbøl-strækket og så til min glæde at jeg var eneste mand på pladsen. Efter 4 uger uden fluestang i hænderne, skulle kasterytmen lige genfindes og efter div. tilpasninger af line og forfang - og en del flueskift - fandt jeg endelig dagens set-up. En for årstiden lidt "voldsom" udrustning bestående af #8 tohåndsstang, ECHO Skagit Compact 540 gr. og 12' T-14 viste sig at køre perfekt i den høje vandføring. At der var liv i åen så jeg straks, da 3-4 (sikkert mindre) laks trak op langs modsatte bred mens jeg fiskede første sving godt igennem. Sådan forsatte det et par timer. Flere fisk rørte på sig, men ingen kontakter til fluen: Jeg kunne ikke rigtig finde en flue som jeg rigtig havde tillid til.
Dagens flue - syner ikke af meget - men den har nu givet mig 4 danske laks på 3 sæsoner.

Efter kaffepause og de obligatoriske chokoladekiks kom jeg til en af de absolutte toppladser i åen, der er kendetegnet ved dybt vand ind under egen bred og en række store alknuder midt i åen, der skaber turbulens og fungere som sikker rasteplads for friske fisk. Jeg havde en fornemmelse af liv ved fluen i et godt langt kast, hvor den brune kaninzoner - som lige var kommet på forfanget - fiskede dybt og langsomt ved den sidste alknude. Jeg gik 10 meter tilbage og ville fiske strækket hurtigt af igen, da en laks tog fluen midtvejs i drevet i første kast. Alt gik derefter meget hurtigt. Jeg nåede lige at sætte krogen i samme øjeblik som laksen tog et vildt opstrøms udløb, herunder foretog 2-3 spring fri af vandet. Efter en masse kaos med at få styr på 20-25 meter løsline, lykkedes det (ikke uden held) at få stram line til fisken, der fortsatte opstrøms - indtil den pludseligt ville nedad igen. Endnu et langt udløb på 70-80 m og så var fisken tilbage ved udgangspunktet. Herefter var fighten mest tovtrækkeri og dybe rusk ved bunden. Jeg holdt den meget hårdt og kontant, da den tydeligvis var noget større end de 75 cm og derfor skulle genudsættes igen.
Laksen er så småt ved at være træt efter en super fight med vilde udløb og flotte spring. Som det ses, så er der godt med vand i åen, og en dybt-fisket zonkerflue viste sig at være det rette trick.
Jeg nåede lige at tage et par foto af fisken uden fighten og et hurtigt foto ved genudsætningen, som gik i fin stil. Fisken havde stadig masser af kræfter i behold. Laksen blev stangmålt til ikke under 90 cm og den var blank og med friske havlus. Fedtfinne var klippet, så den stammer fra udsætningsprogrammet. Fluen sad solidt i saksen og var nem at vride fri igen.

Efter denne oplevelse sad jeg lidt på brinken. Prøvede at fiske lidt mere på et par pladser, men havde ikke fokus. Tankerne fløj hele tiden tilbage til fighten. Jeg besluttede mig for at tage hjem - godt mæt på oplevelser og med viden om, at laksefiskeriet lige nu er helt i top. Jeg er at finde ved åen så snart job, familie og andre forpligtelser tillader det. Det samme syntes jeg også I skulle gøre.Som det fremgår, så fungerede skagit-grejet perfekt til denne type fiskeri, hvor fluen gerne må komme lidt ned. Vi rådgiver naturligvis gerne om det korrekte stang-, hjul- og linevalg til netop dit fiskeri, hvis du selv har mod på at fiske skagit-stil. I vores shop finder du alt hvad du har brug for til fiskeriet og fluebindingen. Kig ind :-)

K&B
Claus

www.skagitanglers.com

 

No comments:

Post a Comment